Pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie

Pré- en postnatale begeleiding / Pelvische reëducatie


Het begeleiden van zwangere vrouwen heeft een tweeledig doel. De fysieke conditie optimaliseren, maar evenzeer de psycho-emotionele aspecten van de zwangerschap en de geboorte te begeleiden en ruimte te geven. Binnen de begeleiding is de rol van de partner ook zeer belangrijk.


Prenataal:

We oefenen op algemene houdingen, de bekkenbodem, de ademhaling, relaxatie en stretching.

De zwangere wordt voorbereid op de geboorte dmv specifieke houdingen en ademhalingsoefeningen om weeën op te vangen, waar ook de partner een belangrijke rol in speelt, persoefeningen en massage.

U krijgt voldoende uitleg mee over de bevalling en alles wat daarrond belangrijk kan zijn.

Hier kan er gestart worden vanaf 25 weken zwangerschap.


Postnataal:

Hier wordt er vooral aandacht besteed aan de conditie van het lichaam. De bekkenbodemspieren spelen hier een zeer belangrijke rol. Deze moeten eerst versterkt worden alvorens de buikspieren geoefend kunnen worden. Verder komen houdings-, versterkende en conditionele oefeningen aan bod op een gepaste en opbouwende wijze.

Ook hier kan je terecht voor vragen over borstvoeding, het dragen van de baby of babymassage.

Hier kan er gestart worden vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling.


Bekkenpijn:

Bekkenpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar kan ook een gevolg zijn van een trauma of ongeluk.

De pijn bevindt zich rond het bekken en het kan pijnlijk zijn om van houding te veranderen. De pijn kan varieren van sterkte en soort.

Dmv onderzoek wordt de ernst van de aandoening bepaald. De technieken die gebruikt worden zijn er vooral op gericht om het bekken te corrigeren en daarna stabilisatieoefeningen te geven. Er wordt aandacht geschonken aan houdingsoefeningen om preventief klachten minder uit te lokken.